Koçluk; IT sektöründen sonra en hızla gelişim gösteren, birçok bilim ve disiplinin ortak birikimidir.
Son yıllarda tüm dünya ülkelerinde giderek yaygınlaşan, en doğal, en güçlü ve en hızlı başarı aracıdır.
Bir temel sistem prensibine göre: Sistem karmaşıklaştıkça sebep(ilk tetik)ve sonuç(son çıktı),bağlamsal(zaman ve mekan) olarak birbirinden uzaklaşır.
Buradan yola çıkarak karmaşık insan ve onun oluşturduğu toplumsal yapılarda Koçluk kavramının ortaya çıkışı çok uzun yıllar öncesine dayandırılabilir.
Koçluk tavrının mesleğe dönüşmesi ve bir sisteme oturtulması ise 1980’li yıllara dayanmaktadır.
Birçok ülkede Koç’luk kurumlarda ve bireylerin kendi hayatlarında başvurdukları etkin bir yöntemdir. Bugün ülkemizde de karar vericiler tarafından, birçok kurumsal başarılı firma çalışanlarına, okullarda öğrenci ve öğretmenlere Koç’luk hizmeti sağlanmaktadır.
KOÇ KİMDİR?
Koç, amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirecek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyecek olan kişidir.
Koç, zenginliğinizi ve potansiyelinizi açığa çıkaran, sizi hem zorlayan hem de motive eden kişidir.
Koç, sizin istediğiniz yaşamı sürdürme yolculuğunuzda ortağınızdır.
Koç, kendinizi tanımanızı sağlar.
Koç, hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken araçları, yapıyı ve desteği temin eder.
Koç, olumlu ve olumsuz alışkanlıklarınızı fark etmenizi sağlar.
Koç, vizyonunuzu gerçeğe dönüştürme sürecini sizinle paylaşır.
Bir koç; insanların istediklerini söyledikleri şeyleri gerçekleştirip gerçekleştirmediği ve tercihlerinin peşinden gidip gitmedikleri ile ilgilenen kişidir.
Koç; insanları sorumlu hale getirebilmek, hayalleri ve hedeflerine doğru gidebilmelerini sağlamak için oradadır.
Koçluk, güven ve karşılıklı sorumlulukla başlatılan bir sistemdir.
NEDEN BİR KOÇ İLE ÇALIŞMALIYIM?
Hayatlarımızda ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz her zaman vardır. Memnun olmadığımız ya da daha iyisi neden olmasın diye sorguladığımız şeyler…
Hepimiz bazı şeyleri değiştirmek isteriz zaman zaman. İş hayatımızda, özel yaşantımızda, sosyal hayatımızda değişim isteyebilir ya da hedeflerimize daha etkin ve bilinçli ulaşmak isteyebiliriz.
Bir iş kurmak, kariyer değiştirmek, daha mutlu bir ilişki sürmek, ailemize daha fazla zaman ayırmak, kitap yazmak,sağlıklı bir vücuda sahip olmak gibi bizi daha etkin ya da daha tatmin eden bir hayat yaşamak istiyor olabiliriz.
Bugün insanlar; bazen daha fazla huzur, daha fazla keyif; bazen de daha az karmaşa,daha az stres genel olarak daha iyi bir hayat kalitesi sürmek için koçluk almak istemektedirler.
Karar verme sürecinizi hızlandırmak, kaynaklarınızı keşfetmek, sizi neyin harekete geçireceğini fark etmek, hayallerinizi hedeflere dönüştürmek, motivasyonunuzu arttırmak, becerilerinizi etkin kullanmak gibi istekleriniz var ise bir Koç ile adım atabilirsiniz…
KOÇ NE YAPAR?
Koç cevaplara önceden sahip değildir ve size doğrudan hazır çözüm sunmaz. Koç çözümü kendi kendinize bulmanızı ve belli yöntemleri kullanarak bu yaklaşımın sizde bir alışkanlık haline gelmesini sağlar. Kendi kendinize yeterliliğinizi artırır. Zira, cevabın kendisi sadece sizde saklıdır; koç bunu açığa çıkarır ve kendinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Koç destekler ve cesaretlendirir. Yönlendirmez.
KOÇ NASIL ÇALIŞIR?
Danışan ile Koç bir araya geldiğinde yapılan ilk görüşme “ Keşif Görüşmesi” olarak adlandırılır.Ücretsiz gerçekleştirilen bir tanışma ve tanıma seansıdır.Danışana Koç’luk hakkında bilgilerin aktarıldığı,Koçluktan ne beklediği konusunda görüşüldüğü bir seanstır.Güçlü ve zayıf yönler, değerler,hayat amacı gibi bizi biz yapan noktalar üzerinde durularak danışana netlik kazandırılmaya çalışılır.Keşif seansından sonra danışan ve Koç birlikte çalışmaya karar verirlerse Koçluk süreci belirlenir ve görüşme şekline (yüzyüze,telefon,internet..vs.) karar verilerek süreç başlatılır. Her Koç’un uygulama teknikleri değişkenlik gösterebilmektedir.
KOÇ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Dünyada Koçluk eğitimi veren çeşitli kuruluşlar, enstitüler bulunmaktadır. Hizmet aldığınız Koçun uluslararası tanınırlığı olan (akredite olmuş) bir kurumdan eğitim almış olması, etik kurallara bağlı çalışıyor olması ve International Coach Federation (ICF) üyesi olması iyi göstergelerdir.