KARARIM KARARSIZLIĞIMDAN – MEHTAP TAŞKIRAN
“Bilmiyorum” deme hali zamanımızı kemiren bir parazit gibi içimizde yaşıyor..
En son ne zaman karar verdiniz?
Bu kararı vermeniz nelere mal oldu?
Dönüp baktığınızda keşke dedikleriniz neler?
Kâğıt üzerinde aldığımız kararlar, hayatın bize sunduklarıyla uyum göstermediğinde yaşadığımız o tatsız durumlar vardır ya işte o anlarda, ya kabul eder ve yolumuza bakarız ya da şartları sonuna kadar zorlar bazen de elimizde ki çorba malzemesiyle ana yemek yapmaya çabalarız. Dışarıdan kendimize bakar “Ne kadar dengesiz biriyim!” der, etrafımızdakilerin sırf bu dengesiz tavırlarımızdan dolayı üzüldüğünü istemesek de görürüz.
Kararsızlığın insan hayatında ki etkilerinin ne ve hangi boyutta olabileceğine dair yapılan pek çok araştırma vardır. Bulgular gösteriyor ki; kararsızlık, çok sık tekrar ettiğinde tedavi edilmesi gereken kronik bir rahatsızlığa dönüşmektedir.
Ruh halimizde ki ve davranışlarımızda ki dengesiz tutumlar;bizi sinsice tatminsiz, mutsuz, huzursuz ne istediğini bilemeyen bir haline dönüştürmektedir.
Ne istediğimi bilmiyorum, gerçekten istediğimden emin değilim, biraz zamana ihtiyacım var..
Size de tanıdık geliyor mu bu cümleler?
Gün içinde ne giyeceğine, ne yiyeceğine, nereye gideceğine karar verememek durumlarını zaman zaman hepimiz yaşarız. Kimimiz için bu can sıkıcı bir hal alacak kadar büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Her hangi bir konuda karar vermek çokta basit bir süreç değildir aslında .
“Ne istediğini bilmeyi”, “kişisel farkındalığı”, “iç görüyü” “öz denetimi”, ”ihtiyaçların neler olduğunu”, “mecbur olduklarını” “mecbur hissettiklerini” görmeyi bu konu da net olmayı gerektirir..
Peki bu netliğin önünde ki engeller neler olabilir?
Farkında olalım ya da olmayalım ama mükemmeli arayan insanlar çağında kişisel özgüven eksikliği hemen hemen hepimizin yaşadığı bir durum.Daha iyisini yapma isteği, daha iyisinin bizden beklenmesi hep daha mükemmel olmaya ve mükemmeli aramaya bizi itiyor.
Gelecekten korkmak! Mükemmeli arayan insan ne ile karşılaşacağından emin değil.Risk almaktan çekinen bir ruh haliyle bir zaman sonra inançlara dönüşen varsayımları “orada ne var göremiyorum” dedirtiyor ve adım atmasını engelliyor.
Bedel ödemekten korkma!Kişisel farkındalığını tam olarak sağlayamamış bireyler, eylemlerinde değerleri ile çatışmalar yaşadıklarında sonuçların katlanılmaz bir hal aldığını görüyor.Deneyimler ve başkalarının deneyimleri bizi; kararımızın sonucunu sürekli düşünen biri haline dönüştürüyor.
Sorumluktan alma korkusu!. ”En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir..” sözünü biliriz.Kararsızlık yükleneceğimiz sorumlulukları ertelememiz için bizim bir kılıfımız olabiliyor.Zaten alışılmış süregiden bir durumdan başka bir duruma geçme kararı yeni sorumlulukları da beraberin de getirir düşüncesi.Örneğin; evlenmek isteyen birinin, evliliğin getireceği sorumluluklardan korkması gibi..
Kararsızlığımızın daha bir çok sebebi olabilir. Dönem dönem kararsızlıklar yaşamamız da oldukça normaldir. Önemli olan bunun kronik bir rahatsızlık olup olmadığını görmemiz ve sebeplerini bilmemizdir. Farkında olmazsak, hayatımızda ki dengesiz ruh hallerini başka sebeplerde arar, karar vermenin tadını tamamen unuturuz.
Kararlılık keskin bir bıçağa benzer; keskin ve düzgün keser. Kararsızlık ise kör bir bıçak gibi; kestiği herşeyi parçalar ve yırtar. J. K.
Kaçmadan, korkmadan, görerek bol kararlı bir hayat dilerim.